Jezelf insmeren moet net zo vanzelfsprekend worden als je tanden poetsen of uitkijken bij het oversteken!

Dr. Jetske Ultee

Gelukkig weet iedereen tegenwoordig hoe belangrijk het is om te zonnebrand te smeren tegen bijvoorbeeld huidveroudering en rood worden. En nu een lange & hopelijk zonnige zomer voor ons ligt en we massaal de zon op gaan zoeken, is het echt goed om je even te verdiepen in de laatste inzichten over zon bescherming. Voor jezelf en zeker ook voor de kids. Ook omdat daar een paar hele verrassende tussen zitten.

Als we naar het strand gaan of op zonvakantie, smeren we ons natuurlijk goed in. Bikini en een hoge factor mee en gáán. Nu blijkt dat een paar keer op een dag op het strand of aan het zwembad goed smeren niet genoeg is om goed beschermt te zijn. Het is beter om hier het hele jaar mee bezig te zijn, ook in Nederland & ook als het bewolkt is of herfstig.  De zon is namelijk zeer schadelijk voor de huid. Huidveroudering is bijvoorbeeld voor 90% (!!) te wijten aan zonnen. Vandaar dat dermatologen ook adviseren om dagelijks zonnebrand te smeren. En veel mensen staan er niet bij stil dat UVA stralen ook door wolken en ruiten heen komen.

De zon is natuurlijk ook heel prettig voor ons, deze helpt ons vitamine D aan te maken. Dat kan gelukkig ook gewoon in combinatie met het dagelijks gebruik van zonnebrand. Mensen die goed smeren, bouwen net zoveel vitamine D op als mensen die minder of niet smeren. Als je niet het hele jaar door wilt smeren, zou je in ieder geval zonnebrand moeten gebruiken vanaf april tot oktober. Als je dan factor 30 gebruikt, zit je zeker wel goed.

Wat wij van Kids-Blog.nl een heel bijzonder weetje vinden, is dat een zonnebrand met factor 15 tegen 94% van de zonnestralen beschermt en een product met een factor 30 tegen 97% van de zonnestralen. Geen enkele filter beschermt dus 100%. Dit zorgt er meteen voor dat je huid toch vitamine D en een beetje pigment (voor extra bescherming) kan opbouwen.

Wel moet je echt ruim voldoende van het product gebruiken en altijd om de 2 uur smeren. Smeer daarom een lekkere dikke laag; zeker bij de kwetsbare huid van kinderen. Tot zeker hun 16e jaar zijn deze huidjes namelijk veel kwetsbaarder omdat zij nog niet dezelfde bescherming hebben kunnen opbouwen als wij. Ook is het goed om thuis/ ‘s morgens al te smeren, ongeveer 20 minuten voordat je de zon in gaat en voordat je je kleding aandoet. Dit verkleint ook de kans op het vergeten van plekjes!

Als je nu flessen zonnebrand gaat kopen, kies dan voor een crème in plaats van een spray. Let er ook op dat de bescherming uva- en uvb-bescherming bevat. Deze kun je herkennen aan een cirkel met uva erin, die op de verpakking staat.

Uitgebreidere en meer informatie hierover kun je vinden op  Smeer je in!

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.