Bijna is het zover; Voorjaarsvakantie/ Carnavalsvakantie of Krokusvakantie? Wintersportvakantie! Gezellig met de kids een weekje naar de sneeuw.  Al vanaf soms een jaar of 3 kunnen kids deelnemen aan een ski klasje. Veel ski-oorden hebben vanaf die leeftijd allerlei klasjes. De hele dag fijn sporten in de buitenlucht met leeftijdsgenootjes en aan het eind van de week kunnen ze weer een stuk beter skiën of snowboarden. Graag vertellen we je meer over waar je op kunt letten als je met de kids naar de sneeuw gaat.

Veel spullen voor je kinderen kun je lenen of huren.

Allereerst is wellicht goed om niet meteen ski-schoenen en ski’s voor de kids aan te schaffen. Omdat zij overal weer rap uitgroeien, is dat vaak goedkoper. Mocht je kind iets gehuurd hebben, dat niet naar de zin is, kun je meestal ook weer terug naar de verhuurder voor iets anders.

Zet je kind een helm op.

Wat je bij voorkeur wel nieuw zou moeten kopen, is een helm voor de kids. Net als een autostoeltje, werkt een helm namelijk niet meer goed als bescherming, als deze een keer “betrokken” is geweest bij een stevige val.

Gelukkig is het dragen van een helm in veel wintersport gebieden inmiddels verplicht voor kinderen. Van alle bescherming die een kind draagt als het van een helling suist, is dit de belangrijkste vanwege risico’s op hersenletsel bij een val. Kids kunnen bijvoorbeeld vallen door een botsing met een andere skiër/ snowboarder doordat het steeds drukker wordt op pistes.

Als je kind een helm past, moet deze goed zitten; niet te strak en niet te los. Je kunt de helmmaat zelf opmeten door een meetlint om het breedste deel van het voorhoofd te doen; de helmmaat is het aantal cm.  Kies voor een deugdelijke helm, je kunt er bijvoorbeeld op letten of deze gecertificeerd is.  (bijvoorbeeld CE certificering) Een goede helm is bovendien verstelbaar, heeft ventilatie openingen en sluit onder de kin goed af. Als je een helm koopt, koop dan tegelijkertijd een sneeuwbril en pas deze even samen. Je weet dan of ze dan ook goed zitten. En na een stevige val, kun je deze het best wegdoen en een nieuwe kopen.

Neem deze voorzorgsmaatregelen

In het skigebied zelf is het goed om met kinderen niet te hoog te gaan bijvoorbeeld vanwege de koude daar. Zorg ook altijd voor voldoende water voor onderweg. Door het vele bewegen en de droge lucht in de bergen, hebben de kinderen meer behoefte aan vocht. Denk er ook aan om alle stukjes zichtbare huid van de kinderen in te smeren met een hoge beschermingsfactor van een zonnebrand special bestemd voor de wintersport. Niet alleen als de zon schijnt maar ook bij bewolkt weer!

Het is ook goed om kinderen de eerste keren alleen te laten skiën met mooi zacht zonnig en droog weer. Ze kunnen dan goed ondervinden hoe leuk skiën is en zullen dan minder snel afhaken. Als het zulk mooi weer is, zullen de kinderen de handschoenen ook uit willen doen. Tijdens het skiën  mag dit nooit omdat ze ook dienen als extra bescherming van de handjes bij vallen op ijs en tegen de scherpe randen van ski’s en snowboarden.  Als je je kind iedere sneeuw-dag goed aankleed met een paar laagjes in plaats van een dikke jas, kunnen ze er daar eentje van uitdoen als het wat warmer wordt.

Als er een kleiner kind mee gaat, is het sterk af te raden om te gaan skiën met hen op je rug. Dit omdat jijzelf bovenop hen kan vallen  maar ook omdat ze het ongemerkt veel te koud kunnen krijgen tijdens het skiën en erna.

Wat doe je bij hoogteziekte?

Wat ook goed is om te weten, is dat kinderen niet perse meer kans hebben op hoogteziekte maar dat de kleintjes wel moeilijker kunnen aangeven wat er aan de hand is. Het is dan goed om te weten dat acute hoogteziekte kan beginnen bij 2500 meter, vooral als je sneller stijgt. De symptomen zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en overgeven. Een kind die dat heeft moet daarna wel ongeveer 3 dagen rust houden en heel veel drinken. (circa 3 liter water per dag!)

Als jullie weer terug gaan naar beneden, zijn ook de symptomen meestal weer snel over. Bij de gevaarlijk vorm van hoogteziekte moet je meteen terug naar beneden gaan en een dokter inschakelen. Bij twijfel kun je ter plaatste ook altijd beter een dokter inschakelen.

Als je dit alles gelezen hebt en je denkt ‘waar beginnen we aan?’, niet doen. Een gezamenlijk ski-vakantie is zo wel leuk en gezellig. Doordat speciale wintersportsfeertje en de vele knusse avondjes zijn dit echt vakanties waarbij je er even uit bent en tijd hebt met elkaar.

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.