De Wilde Buiten dagen van Natuurmonumenten die de komende wekend in de natuur in het hele land worden georganiseerd, hebben nu als thema overleven in de natuur. Je leert dan dingen die handig zijn als je bijvoorbeeld verdwaald bent in het bos. Bijvoorbeeld hoe je een handige schuilplaats kunt maken. En je komt meer te weten over wat je kunt eten uit de natuur (bijvoorbeeld insecten..) en je kunt vuur leren maken zonder lucifers.

Natuurmomenten stimuleert al jaren dat kinderen meer buiten in de natuur spelen. Dat doen ze onder andere met themadagen Wilde Buiten Dagen. Iedere keer is er een thema en deze keer is dat overleven in de natuur. Er zijn bijvoorbeeld overal in het land, vaak door boswachters, routes uitgezet waarbij de kinderen langs allerlei activiteiten lopen.

Veel gebieden hebben hun eigen thema eraan gekoppeld en activiteiten die specifiek zijn voor dat gebied. Zo kun je in Tiengemeten net als de matrozen die op schepen zaten die daar in vroeger tijden aanmeerden, op pad te gaan op zoek naar eten en geneeskrachtige kruiden. Daar kun je onderweg ook luisteren naar spannende verhalen van eilandbewoners. In Nieuwkoop vaar je naar een onbewoond eiland en ontdek je onder andere of je fit genoeg bent om te overleven in de natuur net zoals de dieren die daar wonen. In s-Graveland kun je klauteren over een touwbrug, hutten bouwen en pijl en bogen maken.

Ook wordt daar schat gegraven en zelf gemaakte broodjes boven een kampvuur gebakken. Ook zijn daar echte “Natuurkoks–” die je leren om te zien wat voor lekkers er allemaal te vinden is in de natuur om te eten. Deze hapjes zijn verwerkt in de soep of in speciale meelworm hapjes. (drie keer raden wat daar in zit)

Het is goed om te weten dat je je van te voren via de site van natuurmonumenten aan moet melden voor deze activiteiten. Leden van natuurmonumenten krijgen korting. Ook is het handig om kleding aan te doen die vies mag worden en waarin jij en de kids goed kunnen klimmen en klauteren. De activiteiten zijn geschikt voor kids van 4 t/m 12 jaar. 

Wilde-buiten-dagen

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.