Ben je op zoek naar een leuk prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of 3? Dan is ‘ Trol en het Pietertje’ van Adam Stower (vertaald door Koos Meinderts) een echte aanrader. De sprankelende tekeningen, het verrassende en grappige verhaal en de leuke twist op het einde maken het tot een boek dat vaak opnieuw gelezen zal worden.

Hieronder meer over het verhaal en een paar afbeeldingen van het boek zodat je je een goed beeld van het boek kunt vormen.

De cover van het boek zet meteen de toon; je ziet de blauwe trol die Pietertje, de hoofdpersoon van het boek, in het bos door de bomen begluurd. In de kaft zijn de ruimtes tussen de takken echte uitsparingen waardoor je Pietertje vrolijk en schijnbaar nietsvermoedend ziet lopen.

trol-en-het-pietertje

Het Pietertje uit dit boek is een grappig kereltje met een grote hobby, namelijk cakes, taarten en cupcakes bakken.

trol-en-het-pietertje-Adam-Stower

Om te kunnen bakken gaat Pietertje vaak ingrediënten kopen, de route naar de winkel voert hem door het bos, het hoge gras en over bruggetjes. Zowel in de zomer als in de winter gaat hij op pad. Onderweg probeert telkens een grote blauwe trol hem te pakken zodat hij Pietertje op kan eten.

Deze trol heeft namelijk niets anders te eten en daardoor krijgen de kids ook wel een beetje medelijden met hem. Voor hem is Pietertje in eerste instantie gewoon “iets” om te eten, vandaar dat Pietertje in het boek consequent “het Pietertje” wordt genoemd. (net zoals het gebakje of het appeltje oid)

trol-en-het-pietertje

Pietertje is hem alleen altijd te slim af en zingt dan ook pesterige liedjes. Tijdens het voorlezen geeft het een extra dimensie voor de kids als je deze liedjes zingt in plaats van ze gewoon op te lezen.

Op een gegeven moment gaat Pietertje weer eens naar de winkel en net als altijd verwacht hij onderweg ook weer belaagd te worden door de trol. Alleen deze keer is deze letterlijk in geen velden of wegen te bekennen. Pietertje denkt dan ook bij thuiskomt dat hij heeft gewonnen en de trol het eindelijk heeft opgegeven.

trol-en-het-pietertje

Het boek heeft dan tussen deze bladzijden een extra smalle pagina, die als je deze snel omslaat tijdens het lezen, voor het verrassingseffect zorgt dat de trol ineens uit de voorraadkast springt en zo in een keer pardoes Pietertje opeet. Ook dit moment slaat fantastisch aan bij kids, als deze niet té schrikkerig zijn tenminste en je tijdens het lezen de smallere bladzijde goed met je duim naar beneden hebt kunnen duwen. De rest van je hand steek je eronder en whám; in een keer is daar toch de trol.

trol-en-het-pietertje

Het ziet er dan even niet best uit voor Pietertje maar gelukkig blijken in de praktijk Pietertjes afschuwelijk te smaken dus wordt deze net zo snel weer uitgespuugd. Maar hoe moet dat nu met de trol? Deze heeft nog steeds zo’n honger!

Dan biedt de hobby van Pietertje uitkomst en worden de twee uiteindelijk dikke vrienden. Op de laatste pagina’s bakken de twee heel veel cake’s en taarten en bouwen ze een feestje met de andere trollen. Ook staat er op de laatste bladzijden een cupcake-recept van de cupcakes die Trol en Pietertje samen hebben gemaakt – de Soete Trollebol – compleet met tips hoe je de cupcakes kunt versieren als echte blauwe trollen.

Al met al is dit prentenboek het aanschaffen zeker waard, de stoere en grappige vaak pagina grote illustraties met de verschillende gezichtsuitdrukkingen van de trol en de lieve en, tegen de trol pesterige, Pietertje. Het boek is gedrukt op mooi mat papier met de mooie kaft en nodigt kinderen ook uit om het zelf te lezen en te bekijken. Voor 12,99 is het te koop in de boekwinkel.

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.