Gezellig koffie drinken met vriendinnen, een cadeau uitzoeken, je fiets laten maken of naar de kapper?  Het kan tegenwoordig allemaal in dezelfde winkel; een conceptstore. Hippe, creatieve plekken waar van alles te doen is, meestal gecombineerd met horeca.

Conceptstores zijn helemaal “the bomb”. Bij het opzetten van zo’n winkel komt heel wat kijken. Ik kreeg hier wat van mee omdat mijn zus Muriel meewerkte aan het opzetten en runnen van de conceptsore BlendUt in Utrecht. Het was mooi om te zien hoe zij haar passie voor bakken kwijt kon in deze winkel. BlendUT heeft een echte buurtfunctie door de workshops die ze er geven; van knutselen voor kinderen tot en met ondernemers workshops.

Bibliotheek nieuwe stijl
Verrassend genoeg ontwikkelen ook steeds meer bibliotheken zich tot conceptsore-achtige plekken. Een prachtig voorbeeld van zo’n bibliotheek nieuwe stijl is de Openbare Bibliotheek Amsterdam, ofwel de OBA. Voor een fotoreportage met Marlene Rooseman blogger voor Stessa – kozen we de centrale OBA op het Oosterdokseiland. Een mooi en fotogeniek gebouw; vanuit deze bibliotheek heb je een prachtig uitzicht de Amsterdamse grachtenpanden en het naastgelegen museum NEMO.

Activiteiten in de OBA
En het uitzicht is niet het enige voordeel van deze locatie. In de OBA op het Amsterdamse Oosterdokseiland kunnen jij en jouw kids namelijk nog veel meer doen dan boeken lezen. Naast theater voorstellingen, workshops en evenementenzijn er nog veel meer activiteiten voor jou en je kind. Hieronder staan een paar van de opvallendste activiteiten van de OBA op een rijtje.

Het Muizenhuis
Karina Schaapman heeft helemaal zelf een enorm muizen/poppenhuis met meer dan 100 kamers gemaakt; Het Muizenhuis. In die kamertjes zijn allemaal tafereeltjes te bekijken. Alle meubels & voorwerpen in dit tijdloze huis zijn gemaakt van restmateriaal. In het huis wonen de muisjes Sam met zijn hele familie en Julia met haar moeder.
Sam en Julia zijn inmiddels landelijk bekend door de boeken, knuffelmuizen en stationery. Erg leuk om dit huis samen met je kind te bekijken. Als is het maar om te zien hoe Karina Schaapman dit in elkaar heeft gezet. Of om te proberen sommige meubels samen na te maken als je weer thuis bent.

Openbare-bibliotheek-Amsterdam-Het-muizenhuis

Kris Kras Atelier
Bedenker van het Kris Kras Atelier is cultuur pedagoge Sabine Plamper en zij omschrijft het Kris Kras Atelier als “begrijpen met je handen”. Peuters en kleuters kunnen hier tekenen, smeren, vegen, lijmen, gieten, krassen, kleien, schilderen, strooien of dippen. De kinderen krijgen geen specifieke opdracht om iets te maken maar kunnen lekker aan de slag. Hierdoor ontwikkelen ze hun eigen, unieke beeldtaal. Als ouder mag je erbij blijven als je kind bezig is, wat natuurlijk super is. Wat ook leuk is, is dat je aan het eind van de serie workshops een boekje meekrijgt waarin de tekeningen van je kind zijn gebundeld, inclusief uitspraken van je kind en observaties door Sabine Plamper. Een mooie herinnering is.

openbare-bibliotheek-Amsterdam

Bijles
Basisschool leerlingen krijgen in de OBA tegen een laag tarief bijlessen. StudieMax is de naam van het  aansprekende bijlesprogramma. StudieMax is een robot die de schoolvakken op een gezellige manier aan drie kinderen tegelijk uitlegt. Een van de gebruikte technieken is om een verhaallijn te verwerken in de bijlessen waardoor de stof beter blijft hangen. Na een intake gaat ieder kind aan de slag met een bijlesprogramma op maat. Door het vriendelijke tarief zijn deze lessen voor bijna alle gezinnen op te brengen. Een fijne, laagdrempelige plek voor kinderen om naar bijles te gaan en met heel veel boeken in de buurt de leesvaardigheid op te krikken

Eten en drinken
Geen goede conceptstore is compleet zonder lekker eten en drinken natuurlijk. Bovenin de centrale OBA op het Oosterdokseiland is een La Place gevestigd. Je koopt er onder andere de vertrouwde, dagverse broodjes en sappen. Vanaf de tafels aan de rand van het restaurant heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Online
De OBA is ook online heel actief. Een aansprekend initiatief  binnen hun online mogelijkheden zijn de online cursussen die de OBA voor volwassenen aanbiedt in samenwerking met HEMA. Leden kunnen kosteloos kiezen uit een van de drie pakketten, namelijk het cursuspakket ICT, het cursuspakket sociale vaardigheden/ social media en het cursuspakket vrije tijd. Daarbij kan ieder lid van de OBA een heuse voorleescursus volgen. En dat is weer heel leuk voor jouw kinderen.

openbare-bibliotheek-amsterdam

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.