Als je als ouder samen met jouw kind gaat kijken naar een middelbare school komt er vaak veel op jullie af. Schooltypen, reisafstanden en allerlei informatie van scholen die strijden om jullie gunsten. Om in dit woud van keuzemogelijkheden de juiste keuze te maken, is nog niet makkelijk maar o zo belangrijk. Daarom proberen we hieronder een paar handvatten te geven.

Schooltype

Het uitgangspunt van de zoektocht is het schooltype waar je kind advies voor heeft gekregen in groep 8. Dit advies is een combinatie van de cijfers die het kind heeft gehaald, de Cito-toets, de ervaringen van de leraar met uw kind en de aanleg van uw kind voor bepaalde vakken. Maar uiteindelijk is het de school voor voortgezet onderwijs die beslist of uw kind wordt toegelaten.

De schooltype waaruit gekozen kan worden zijn vmbo, havo en vwo; het schooladvies zal over een van deze drie schooltype gaan. Daarbuiten kun je soms ook nog kiezen voor bijvoorbeeld een openbare havo (zonder speciale levensovertuiging) of bijzondere scholen zoals een rooms-katholieke scholen vmbo e.d. Deze scholen kunnen zich vervolgens ook weer baseren op een bepaalde onderwijsmethode zoals Montessori, Jenaplan of Dalton.

Open dagen

Door het schooladvies ontstaat er meteen een short-list van scholen die geschikt zouden zijn. Deze lijst zal langer of korter zijn afhankelijk van het gebied waar je woont. In een landelijk gebied is er door de afstanden niet altijd zoveel keus voor een school als in een stedelijk gebied. Sowieso zullen veel ouders en kinderen proberen zoveel mogelijk open dagen van scholen te bezoeken die op de shortlist staan.

Tip: je kunt hiermee beginnen als je kind in groep 7 zit. Omdat open dagen soms op dezelfde dag worden georganiseerd, kun je, als je wacht tot je kind in groep 8 zit, niet zo makkelijk alle scholen bezoeken. Het is goed om de scholen eens van binnen te zien en te kunnen praten met leerlingen en leraren. Maar om een echt goed beeld te krijgen van een school, zijn andere dingen misschien wel nog belangrijker.

Beeld van de school

Ook is het goed om eens naar deverschillende inspectierapporten te kijken. Deze pagina kan daarvoor het startpunt zijn. Je zou dat ook gewoon kunnen google-en d.m.v. “inspectierapport (en) naam van de school”. Sowieso kun je via Google soms ook wat dingen te weten komen over de school zoals dingen die er in het verleden hebben gespeeld en activiteiten die er georganiseerd worden.

Ook is het goed om zoveel mogelijk ervaringen uit jullie omgeving te horen, zowel van kinderen die nu op deze school zitten als van oud-leerlingen van de school. Dit kan helpen om een compleet plaatje te krijgen van de school zoals deze echt is. Daarbij is het wel goed om in gedachte te houden dat wat voor het ene kind niet werkt voor het andere kind juist fantastisch kan uitpakken.

Omdat kinderen nog best jong zijn als ze voor het eerst naar de middelbare school gaan, is het goed om op te letten hoe ver het is naar school en hoe veilig de route is. Voor kinderen is het ook belangrijk naar welke school hun vrienden gaan. Daarmee moet je zeker rekening houden maar het mag niet doorslaggevend zijn. Het is wellicht zo dat zij niet bij elkaar in de klas zullen komen en dat jouw kind ook weer nieuwe vrienden zal maken op de middelbare school. De keus moet uiteindelijk draaien om de vraag of jouw kind ook naar deze school zou gaan als er geen enkel ander vriendje naartoe zou gaan. Het moet dus een autonome keuze zijn.

Meelopen 

Op een aantal basisscholen wordt tegenwoordig ook de mogelijkheid geboden dat leerlingen een paar dagen meelopen op een middelbare school. De kinderen leren de school zo beter kennen, komen er dan achter of deze wat voor ze is en de overgang na de vakantie zal minder groot voor ze zijn. De grote vakantie voorafgaand aan de overstap naar de middelbare school verloopt voor deze kids dan vaak ook zonder zenuwen omdat ze al vertrouwder zijn met een middelbare school en het systeem. Ook een goede graadmeter is om eens een keertje op het schoolplein te gaan kijken in een pauze of voor of na de lessen. Wat voor type kinderen zitten erop de school, gaat jouw kind zich hier thuis voelen.

Uiteindelijk is het goed om tot een shortlist van 2 tot 4 scholen te komen waar jullie als ouders achter kunnen staan. Je kunt dan jouw kind de uiteindelijke keuze laten maken voor de school. Uiteindelijk gaat het erom een school te vinden waar jouw kind zich thuis voelt, het zich gekend weet door de leraren en leerlingen en het beste uit zich zelf kan halen.

Extra tip; een hele fijne site om scholen te vergelijken is Schoolkompas, er is ook een app van.

Uit het jaarlijkse onderzoek “de beste scholen” van het weekblad Elsevier blijkt in 2014 als beste school van heel Nederland het Reynaertcollege (Hulst) uit de bus te komen. Ook het Stedelijk Gymnasium uit Leiden, het Calvijn College in Goes en het Beatrix College in Tilburg scoren hoog

Onderstaande foto’s zijn van Elsevier Weekblad  dd 11 januari 2014.

Middelbare-school-kiezen-Elsevier-Weekblad-De-beste-scholen

Middelbare-school-kiezen-Elsevier-Weekblad-De-beste-scholen

 

 

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.