Voor mensen die opgegroeid zijn met honden, is het omgaan met hen een tweede natuur. Vaak kun je dat dan ook goed op je kinderen over brengen. En kinderen die er mee opgroeien, weten ook vaak feilloos hoe ze een hond moeten lezen.

Maar wat als je niet zo bekend bent met honden en hun gedrag en dat ook voor jouw kinderen geldt. Waar kun je dan op letten als jij of de kids een hond tegen komt? In dit artikel lees je meer over het gedrag van honden en wat ze ermee willen zeggen.

lichaamstaal

Honden gebruiken hun hele lichaam om iets te vertellen en dan met name met hun kop en staart maken ze veel dingen duidelijk. Door te begrijpen wat een hond probeert te zeggen, is het mogelijk om een vriendelijke hond te onderscheiden van een angstige of zelfs gevaarlijke hond.

Een vriendelijke hond heeft een ontspannen lijf en zwiept met zijn staart voluit van rechts naar links. Hij kijkt naar je gezicht maar staart niet. En soms proberen deze honden je gezicht of je handen te likken. Als deze hond door de voorpoten zakt, wil hij spelen. Deze hond staat open voor contact.

gevaarlijke honden

Een bange hond houdt jou constant in de gaten, heeft een gespannen lijf met oren die naar achteren staan. De staart is vaak naar beneden gericht, wellicht helemaal tussen de achterpoten. Deze hond kun je beter met rust laten. Een gevaarlijke hond heeft een gespannen lichaam. Ook staart deze je aan met oren die ver naar achteren staan of juist ver naar voren. De hond kan grommen en de haren in de nek en op de rug kunnen omhoog staan. Ook kan deze tanden laten zien. Deze hond wil geen contact en ook niet dat je dichterbij komt.

Vergis je niet

Als een hond agressief is, is dat voor deze hond een laatste redmiddel. Een doorsnee hond zal proberen dat op alle manieren te vermijden. De hond gebruikt signalen om de ander te kalmeren maar gebruikt dezelfde signalen om te laten zien dat hij zich bedreigd voelt. Sommige mensen denken dat honden die agressief doen, dominant gedrag vertonen of dat honden die geruststellende lichaamstaal gebruiken zich ‘onderwerpen’. Dat is niet waar, lichaamstaal heeft niets met rangorde of onderdanigheid te maken.

Agressietrap

Een hond geeft verschillende signalen als hij zich niet op zijn gemak  of bedreigt voelt. Als deze signalen in de beleving van de hond niet gehoord worden, zal deze iedere keer een wat “heftiger” signaal afgeven totdat deze uiteindelijk zijn toevlucht zoekt tot agressie. De stappen die een hond doet voordat deze uitvalt zijn van minder heftig naar heftig;

 1. geeuwen, knipperen of smakken
 2. kop wegdraaien
 3. lichaam wegdraaien, zitten, poot geven
 4. weggaan
 5. lage houding, oren plat
 6. ineengedoken blijven staan, staart ingetrokken
 7. neerliggen, poot omhoog
 8. verstijven, aanstaren
 9. grommen
 10. snauwen
 11. bijten

Als jouw kids regelmatig met honden in contact komen, leer hen dan spelenderwijs wanneer ze een hond beter met rust kunnen laten. Het is in het algemeen wel beter om kinderen niet met honden alleen te laten omdat zij de signalen van honden niet altijd even goed kunnen lezen. En leer kinderen dat ze altijd moeten loslaten als een hond iets van hen afpakt, wat het ook is.

Het is voor hen ook geen goed idee om het terug te pakken. In plaats daarvan kunnen ze dit het beste aan een volwassenen vertellen. Die kan de hond naar zich roepen om het speeltje naar zich toe te laten brengen. Of de hond afleiden met iets anders zodat hij het voorwerp weer loslaat.

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.