Een boterham met gezond beleg is een heerlijk ontbijt of lunch. Maar is het nu eigenlijk goed of slecht voor je om brood te eten?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; er is geen enkele reden dat mensen geen tarwe/volkorenproducten zouden mogen eten. Granen zitten vol met gezonde voedingsstoffen, deze stoffen verkleinen bijvoorbeeld het risico op type 2 diabetes , hart- en vaatziekten en bepaalde darmziekten. Zeker ook voor kinderen in de groei is het belangrijk dat ze voldoende broodproducten eten.

Het boek ‘Broodbuik’

Als je totaal geen koolhydraten meer eet, krijg je darmproblemen. De voedingsvezels in brood zijn ook goed voor jou en de kids. Als je je er goed bij voelt, ga dan vooral door met een brooddieet maar besef dat het nog niet bewezen is dat je door glutenvrij te eten echt afvalt. Het boek “Broodbuik” van William Davis is nu heel populair maar het is nog niet zeker dat wat er allemaal in geschreven wordt, ook echt waar is. In het boek worden vaak onderzoeken aangehaald zonder dat de conclusies erbij vermeld worden. Terwijl die conclusies juist vaak het tegenovergestelde beweren als de beweringen in het boek.

Gevoelig voor tarwe?

En mensen die zich beter voelen na het stoppen met eten van brood; dat kan ook komen omdat ze bijvoorbeeld gelijktijdig meer groenten en fruit zijn gaan eten. Of dat ze bewuster eten. En veel dingen die worden aangevoerd als teken van overgevoeligheid voor tarwe zijn heel normaal, bijvoorbeeld het borrelen van je buik tijdens het verteren van eten. En als je wat te vet, te veel of te snel eet, krijg je een opgeblazen gevoel. Alleen bij mensen met een prikkelbare darmsyndroom verminderen bij 30% van de mensen de klachten bij een tarwe-vrij dieet. Glutenvrij eten is wel belangrijk voor mensen met Coeliakie, de schatting is nu dat 1 op de 1000 Nederlanders dit heeft.

Volkoren brood

Voor kinderen geldt altijd het advies dat ze het beste volkorenbrood (producten) kunnen eten omdat daarin gegarandeerd de meeste voedingsstoffen zitten van alle broodproducten. Als het woord “volkoren” in de naam van een brood wordt gebruikt, is het zeker volkorenbrood. Dit kun je ook checken op het etiket. Aan de kleur van het brood op zich, kun je het niet zien. Die kleur kan op zich ook van geroosterd moutmeel of bruingebrande suiker (!!) komen.

Wat ook voor kids een fijne eigenschap van volkoren brood is, is dat ze langer een verzadigd gevoel geven waardoor ze de kans op snoepen tussen de maaltijden door, verkleinen. Kijk dan wel uit met het beleg; boter mag maar bijvoorbeeld niet te veel of te dik belegde zoetigheid of bewerkte vleeswaren zoals Bob de Bouwer-achtige worstproducten.

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.