Als kinderen naar de middelbare school gaan, moeten ze er echt aan geloven; huiswerk maken. Worden kinderen op de lagere school daarin nog veel begeleid, op de middelbare school worden ze geacht een flinke portie schoolwerk thuis te maken. Als dat om de een of andere reden niet zo soepel gaat, kun je je kinderen naar een huiswerkbegeleiding instituut sturen. Maar heeft dat wel zin? Werkt dat wel echt?

Huiswerkinstituten schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Ouders hebben er veel voor over om kinderen een goede kans te geven een studie te volgen die ze graag willen volgen. Sowieso willen ze voorkomen dat de kids zonder diploma van de middelbare school afkomen. Soms willen ouders ook een zo hoog mogelijk schoolniveau voor hun kind en zien huiswerkbegeleiding als een instrument om dat te bereiken. En door huiswerkbegeleiding krijgen sommige kinderen meer zelfvertrouwen op school als de cijfers gaan stijgen.  Bovendien is het, als beide ouders werken, fijn om te weten dat de kinderen na schooltijd een paar dagen per week worden opgevangen.

Huiswerkbegeleiding werkt voor een deel vanwege het principe “vreemde ogen dwingen.” Met ouders maken pubers vaak ruzie over het huiswerk, met een begeleider op het huiswerkinstituut zullen ze dat niet zo snel doen. Ook is het voor kinderen prettig om samen met meerdere kinderen het huiswerk te maken. Ze zien dan dat iedereen in hetzelfde schuitje zit als zijzelf. Kinderen vinden het zelf over het algemeen ook prettig om hun huiswerk te kunnen maken op een andere locatie en zonder irritaties met de ouders te hebben. Ze krijgen daar vaak meer plezier in het leren en maken sneller en meer geconcentreerd hun huiswerk. Daar komt nog bij dat kinderen die net op de middelbare school zitten echt moeten leren om hun huiswerk te maken. Vooral het planningsaspect en het gestructureerd leren is echt een uitdaging voor hen.

Er is een verschil tussen huiswerkbegeleiding en bijles; bij huiswerkbegeleiding worden de kinderen aan het werk gezet. Ze leren er hun werk plannen, hoe ze moeten leren en ze leren er bijvoorbeeld samenvattingen te maken. Bij bijles worden kinderen echt door een vakinhoudelijke begeleider bij een of meerdere vakken geholpen om die bepaalde stof zich goed eigen te maken.

Huiswerkbegeleiding kan ingezet worden als tijdelijke oplossing om kinderen weer op het goede studiepad te brengen of voor een langere periode. Er kan voor begeleiding direct na schooltijd worden gekozen maar ook ‘s avonds of in het weekend. Huiswerkbegeleiding kost voor een dag in de week ongeveer 100 euro per maand.  Instituten die verbonden zijn aan de school zijn goedkoper. En er zijn instituten die opgezet zijn met gemeente subsidie, informeer daar eens naar bij de gemeente.

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.