Als je binnenkort met de kids wat leuks en leerzaams wilt gaan doen en je bent in de buurt van Den Haag; ga dan zeker naar het Museon. De interactieve tentoonstelling “Nadoen is een Kunst” die daar momenteel loopt, is een mooie belevenis waar kleinere en grotere kids een paar hele fijne uren kunnen doorbrengen.

Museon_in_ Den_ Haag_ Nadoen_ is_ een_ KunstDe ingang van het Museon bereik je via een doorgang naast de opvallende hoofdingang van het Gemeente Museum. Via deze doorgang steek je het plein voor de ingang over, langs de vijver, zo bereik je de entree. Via de entree en de centrale hal, langs de museumshop kom je bij de kassa.

Museon_in_ Den_ Haag_ Nadoen_ is_ een_ Kunstmuseon- wildlife- photographer-of-the-year

Het Museon bestaat uit meerdere verdiepingen maar deze tentoonstelling is op de ruime begane grond. Het idee achter de tentoonstelling is dat imiteren een groot onderdeel is van het dagelijks leven. Je leert erdoor, je kunt ermee succesvol overleven en wordt er zelfs creatiever door. Om dit thema heen heeft het Museon een echte doe-tentoonstelling weten te creëren. Dit is gedaan op een manier vergelijkbaar met het museum Nemo in Amsterdam.

Heel veel dingen worden uitgelegd en beeldend gemaakt door het te doen. Dat houdt in dat kids op een echt podium het spelen in een band kunnen imiteren met microfoon, een drumstel of een gitaar. Je kunt een videoclip opnemen waarin je danst met dansers, ervaren hoe een een camouflage werkt, nep-diamanten/ tassen/etc. van echte proberen te onderscheiden. Een tekenfilm qua geluid na-synchroniseren met behulp van allerlei attributen, (die vroeger bij een hoorspel op de radio werden gebruikt),  op verschillende manieren ervaren hoe robots werken en nog veel meer.

Museon_in_ Den_ Haag_ Nadoen_ is_ een_ KunstMuseon_in_ Den_ Haag_ Nadoen_ is_ een_ Kunst

De kids kunnen een polsbandje met een chip dragen en daarmee hun uitslagen & vorderingen bijhouden en ook filmpjes opslaan die je later toe gemaild krijgt. Dit gedeelte alleen al is de moeite van een bezoekje waard. Zowel jongere als oudere kinderen beleven er veel plezier aan en zeker oudere kids kunnen er van alles van opsteken.

Museon_in_ Den_ Haag_ Nadoen_ is_ een_ Kunst

Museon_in_ Den_ Haag_ Nadoen_ is_ een_ Kunst

Als de kids zich na al deze doe-opdrachten ook creatief willen uitleven, is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het LAB. Wacht er niet te lang mee om het LAB te bezoeken als je in het Museon bent omdat het per dag en per moment kan verschillen of dit open of dicht is. In het Lab kun je momenteel de voetstappen van dieren in zand namaken in een mooi & groot opgezet parcours, de kids kunnen ook op de foto als het Meisje met de Parel van Vermeer of als Rembrand. De kunt er de helikoptertjes uit het bos namaken van papier, bekende schilderijen namaken, nadoen hoe dieren een vis vangen of vogeltjes met hun snavels wormen uit het zand halen etc. Te leuk en genoeg te doen dus.

Museon_Den_Haag_Lichtbloem_van_coens_lichtlab

Daarnaast is er ook de Museon Makeshop, deze is iedere woensdag en de eerste zondag van de maand open van 13.00 tot 17.00. Hier zijn per kind 4 euro extra kosten aan verbonden. In deze periode kunnen de kids daar een Lichtbloem maken in allerlei variaties. Dit is een populaire activiteit en het is een mooi souvenir om van deze tentoonstelling mee naar huis te nemen.

Museon_Den_Haag_Lichtbloem_van_coens_lichtlab

Museon_Den_Haag_Lichtbloem_van_coens_lichtlab

Als je de komende tijd niet naar Den Haag kunt gaan, kun je hier zien waar je een lichtbloem kan kopen om zelf met de kids in elkaar te zetten.

Museon_Den_Haag_Wildlife_Photographer_ of_ the_Year_2013

Voor degene die voor 23 februari 2013 naar het Museon gaan, is er een mooie bonus. Op de begane grond is de tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ die is samengesteld uit de bekroonde foto’s. Deze fototentoonstelling is zeer aansprekend opgezet waarbij alle bekroonde natuur-foto’s  (en dat zijn er nogal wat) in grote lichtboxen worden gepresenteerd. De verdere achtergrond is zwart en er is behalve via de fotoschermen zelf, weinig licht waardoor je in het ene mooie beeld na het andere wordt “gezogen” Dit spreekt ook kinderen (vanaf heel jong) erg aan en dat is heel gaaf om te zien.

Museon_Den_Haag_Wildlife_Photographer_ of_ the_Year_2013Museon_Den_Haag_Wildlife_Photographer_ of_ the_Year_2013Museon_Den_Haag_Wildlife_Photographer_ of_ the_Year_2013

En dit is allemaal nog maar op de begane grond van het Museon. Op de eerste verdieping is de permanente (doe-) tentoonstelling die ook zeer de moeite waard is. Al met al is dit echt hét kids museum-uitje van dit moment!

foto’s: Coens Lichtlab, Ellen Anon, Diana Rebman,

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.