Het is nog niet zo lang dat hele gezinnen volop gebruik maken van allerlei digitale media. Omdat deze media nog zo relatief nieuw zijn, zijn ouders er niet altijd gerust op dat kinderen er echt iets aan hebben. Maar hoe zit het nu echt en wat zijn de kansen die de nieuwe media biedt voor kids?

Kinderen kunnen tegenwoordig binnen een paar seconden bijna alles opzoeken wat ze willen weten. Dit kan de van nature onderzoekende geest van kids prikkelen en uitdagen om kennis te nemen van allerlei onderwerpen op een hele interactieve manier. Als kinderen de juiste sites en apps hiervoor gebruiken, kunnen zij op een speelse en eenvoudige manier hun algemene ontwikkeling vergroten. Ouders kunnen dit stimuleren door bijvoorbeeld met kinderen te quizzen waarbij ze vragen bedenken waarop de kids zo snel mogelijk met behulp van internet het antwoord moeten vinden.

Het kan voor kinderen ook een verrijking zijn om games te spelen. Van het spelen van games worden kinderen beter in bepaalde vaardigheden die je op andere manieren niet, of minder makkelijk, kunt oefenen. Het is dan wel goed om er op te letten dat de spelletjes passend zijn bij de leeftijd van het kind. Kinderen zouden ook niet onbeperkt moeten gamen. Leer ze hier van jongs af aan goed mee om gaan. Als de kinderen naast het gamen ook andere dingen doen zoals sporten, buitenspelen, samenspelen en tekenen bijvoorbeeld, is het een onderdeel van een gezonde ontwikkeling. Het kan prettig zijn voor een kind om even te ontspannen met een game en wat tijd voor zichzelf te hebben. Om een oogje in het zeil te kunnen houden, zou het gamen zoveel mogelijk in de huiskamer plaats kunnen vinden.

Wat wel een valkuil voor kinderen kan zijn, is dat de apparaten zoals smartphones en laptops veel aandacht van kinderen vragen, ook als ze met hun huiswerk bezig zijn. Kinderen denken wel eens dat het huiswerk maken beter gaat als ze daarbij ook nog facebooken en whatsappen terwijl op de achtergrond ook een programma op de laptop via uitzendinggemist aan staat. Uit onderzoek blijkt dat kinderen helemaal niet allerlei taken tegelijkertijd kunnen uitvoeren of combineren. De concentratie heeft er onder te lijden, als je echt dingen goed wilt onthouden en doorgronden moet je daarbij zo min mogelijk afleiding hebben. Anders heeft de kwaliteit van het huiswerk er onder te leiden en duurt het ook nog eens langer voordat het af is. Als je kind dit niet van je wil aannemen, kun je ook een test met hen doen. Laat hen een lijst met woordjes leren terwijl ze ook met allerlei andere dingen bezig zijn en overhoor deze daarna. Laat je kind daarna een andere lijst leren waarbij het niet wordt afgeleid en overhoor je kind daarna ook. Laat je kind daarna zelf aangeven welke manier het beste werkte.

Kinderen kunnen ook hun creatieve kant met behulp van nieuwe media verder ontwikkelen. Ze kunnen foto’s maken en bewerken, filmpjes schieten en monteren, verhalen schrijven of knutselinspiratie op doen. Er zijn ook kids die een  eigen weblog bijhouden, zelf apps bouwen en eigen spelletjes ontwikkelen. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

About The Author

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytripje even naar Parijs, New York of Berlijn. En voor het strand naar Ibiza of Curaçao. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.